Musikbranschen

Den svenska musikbranschen har under flera årtionden haft en unik position på den internationella arenan. Till en början handlade det främst om artister och musiker som ABBA, Björn Skifs, Europe, Yngwie Malmsteen, Roxette, Ace of Base, Robyn men under slutet av 1990-talet började det svenska “låtskrivarundret” slå igenom, med Denniz Pop, Max Martin och många andra. Sedan dess har Sverige varit en av de absolut största exportnationerna i världen av populärmusik. 

I slutet av 00-talet började allt fler svenska IT-entreprenörer snegla på musikbranschen, och på kort tid blev Sverige närmast dominerande på området. Spotify, SoundCloud, Kobalt, Soundtrack Your Brand, Amuse, Auddly/Session, Epidemic Sound är några av bolagen som är med och förändrar musikindustrin just nu, med nära relationer till Music & Event Management. 

Det finns ett stort behov av arbetskraft i den svenska musikbranschen.

Under det senaste årtiondet har de olika delarna av branschen sett en konstant ökning av intäkterna, och idag omsätter branschen ca 11 miljarder kronor, inkluderande live, rättigheter och den inspelade musiken. 

I den senaste kompetensrapporten från branschorganisationen Musiksverige svarade aktörerna i branschen att behovet av arbetskraft, i form av nyanställda och praktikanter ökat med 22 procent (nyanställda) och 33 procent (praktikanter). 

För perioden 2020 - 2022 planerar branschens aktörer totalt 10 procent nyanställningar, vilket innebär att branschen behöver hundratals nya personer bara inom de närmsta åren. 

De kompetenser som främst efterfrågas är inom administration, ekonomi och marknadsföring, men även inom digitalt/online, PR/promotion och affärsutveckling.

De absolut vanligaste sätten för rekrytering är kontakt inom det befintliga nätverket och rekommendationer. Rekrytering genom vidareanställning av praktikanter ligger som god trea.

Det är därför som Music & Event Managament lägger stort fokus på att hjälpa studenter att skapa egna nätverk i branschen och också ha möjlighet att genomföra praktik och fältstudier som en del av utbildningen. 


Läs mer på Musiksverige

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår